28 Haziran 2015 Pazar

AXIS ve CXF nedir?

Apachi AXIS(Apache eXtensible Interaction System- Apachi Genişletilebilir Etkileşim Sistemi); Apachi firması tarafından geliştirilmiş, open-source, XML tabanlı Web Servis framework tür. Java ve C++ implemantasyonları vardır. Web servis uygulamalarının deploy edilmesi ve oluşturulması için çeşitli araçlar ve API(Application Interface) ‘ler barındırmaktadır. Apache Axis, developer lara birlikte çalışabilir, dağıtık bilgisayar uygulamaları geliştirebilmeyi sağlar. SOAP ve XML RPC protokollerini destekler. Yani JAX-RPC ve JAX-WS Apileri kullanarak web servislerin yönetilmesini sağlar. Ancak AXIS 2 ile beraber JAX-RS API ile RESTful protokol desteği de gelmiş bulunmaktadır.
Apachi CXF(CeltixXFire); Apachi firması tarafından “Celtix” ve “XFire” projeleri biraraya getirilerek tek bir çatı altında toplanmıştır. CXF de open-source, çok özellikli bir Web Servis framework tür. CXF, SOAP ile beraber RESTful protokolünü de desteklemektedir. Developerın JAX-WS ve JAX-RS API'lerini kullanarak etkileşimli hizmetler geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca CXF ‘de Spring entegrasyonu da mümkündür. XML dışında, JSON ve CORBA data taşımaya da izin verir.
            Bunların yanı sıra alternatif olarak; JAX-RPC ve JAX-WS destekli olan Metro, JAX-RS destekli olan Jersey, RESTEasy, RESTLET, Dropwizard Web Servis frameworkleri de tercih edilebilir. Daha detaylı karşılaştırma ve kullanım seçiminizi belirleyebilmek için aşağıdaki kaynaklar kısmındaki makaleleri inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder