9 Şubat 2015 Pazartesi

Yazılım Tasarım Teknikleri – Clean Code

Temiz kod yazmak, bilgisayarlar tarafından kodun düzgün çalıştırılmasını veya anlaşılmasını değil, kodumuzu okuyan diğer geliştiriciler tarafından kodun doğru şekilde anlaşılmasını amaçlamaktadır. Temiz kod, projelerin zamanla yönetilebilir olmaktan çıkmasını engellemektedir. Dolaylı olarak maliyetleri de düşürdüğü görülmektedir.Temiz kod kaliteli koddur.


Yukarıdaki çizimden de anlaşılacaği gibi kaliteli kodun dört sıfatı ya da özelliği vardır:
Basit; Kaliteli kod her şeyden önce basittir, olabileceklerin en basitidir. Dolayısıyla daima “en basiti bu mudur?” diye sorularak kod yazılmalıdır.
Odaklı; Her yazılan kod parçasının sadece ve sadece tek bir amacı olmalıdır.
Tam; Ne eksik ne fazla, sadece ihtiyaç için kod yazılmalı, başka hiç bir şey yazmamalıdır. İhtiyaçla ilgili ne varsa yazılmalı, ilgisiz olan hiç bir şeyi yazılmamalıdır.
Güvenilir. Sadece normal durumlar değil, anormal durumlar da düşünülmelidir. Hatalı halleri görmezden gelinmemelidir.
Biraz daha detaylandırarak açıklayacak olursak;
Basit kod en temelde anlaşılır koddur. Basit kod, hem şekil hem de içerik açısından rahat anlaşılır, gözü ve zihni yormaz. Bu anlamda basit olmanın şekil şartı isimlendirme ve şekil standartlarına uymaktır. Öte taraftan basit kod elde etmek için içerik olarak da basit kod yazmak gereklidir. Bu da hem odaklı hem de kısa kod yazmakla gerçekleşir.
Odaklı kod, hem basit kodun bileşenidir hem de kendi başına özelliklere sahip olduğundan apayrı bir şekilde ele alınması gereken bir ilkedir. Odaklı olmanın iki yüzü vardır: Bir yerde sadece bir şeyi halletmek, bir şeyi sadece bir yerde halletmek.
Tam kod, ne eksik ne fazla, sadece istenilenin yapıldığı, istenilen, beklenen, ihtiyaç duyulan dışında hiç bir fazla ya da eksik bir şeyin yapılmadığı koddur.
Güvenilir kod ise sadece olması gerekeni yapmaz. Güvenilir kod olması gereken yanında olmaması gerekenin olmayacağından emin olur, olabilecek olanları da göz önüne alır. Bu anlamda güvenilir kod, bir ihtiyacı her yönüyle halleder.

Kaynaklar:

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder